Oficjalne OŚWIADCZENIE ws. odwołania Wrocławskiej Dychy

Szanowni Państwo,

jesteśmy obecnie w bardzo trudnej sytuacji, gdyż nasz bieg został odgórnie odwołany na dosłownie chwilę przed nim, kiedy wszystko mieliśmy gotowe. Na kilka dni przed został odwołany event, na który procowaliśmy przez ostatnie pół roku. Zawody sportowe to nie jest tylko dzień imprezy, to także praca ludzi przez długi okres przed biegiem, to koszty związane z przygotowaniem pakietów, numerów startowych, posiłków zamawianych wcześniej, medali, pucharów oraz takie mniej oczywiste, których „nie widać” – czyli związane z obsługą zawodników, Facebooka, strony www, grafik, newslettera, współpracy z Wami, współpracy ze sponsorami, pozyskiwaniem Atestu i co jest bardzo trudne w dużym mieście – pozyskania wszelkich pozwoleń i opracowanie projektów, aby móc biegać po ulicach dużego miasta. My na 3 dni przed zawodami mamy poniesione z 80% wszystkich kosztów związanych z organizacją i w przypadku siły wyższej i konieczności odwołania zawodów – niestety nie mamy możliwości zwrotu poniesionych wydatków.

Większość zawodów jest przesuwane na inny termin. My nie bardzo widzimy możliwość wykonania tego, no bo co mamy w listopadzie dać Wam medale, numery, puchary – z datą marcową? Nowym zawodnikom – z datą listopadową? A zawodnikom z marca – stare? Czy na podium w październiku mamy wręczać puchary z marca? Zamówione 1200 bułek – też przechować? (sorry, taki żarcik w tej mało śmiesznej sytuacji).

Oczywiście można powiedzieć, że to nasz problem nie Wasz, ale w przypadku tej absolutnie nadzwyczajnej sytuacji jest to problem nas wszystkich.

My Wrocławska Dychę planowaliśmy też robić na jesień – we wrześniu, no i oczywiście za rok.

Doszliśmy do wniosku, że jeśli zaproponujemy Wam 50% zniżki na jesienną edycję lub na przyszłoroczne zawody, to z jednej strony zwróci Wam częściowo poniesione koszty, a nam pozwoli jakoś przeżyć to co się dzieje i móc dalej funkcjonować. Każdy przy zapisach będzie mógł zaznaczyć: „uczestnik Wrocławskiej Dychy 2020” i automatycznie zostanie potrącone 50%. Działamy w organizacji imprez sportowych od 8 lat i nigdy nie było z nami żadnych kontrowersji i obecnie liczymy na Wasze wsparcie i zrozumienie sytuacji.

Dokładne daty tych zawodów podamy niebawem, chociaż ze szczegółowym planowaniem, z powodu niepewnej sytuacji – wstrzymamy się do momentu wyciszenia wirusa.

Zdecydowanie nie zachęcamy do przyjścia ale wiemy, że kilka osób się wybiera więc w niedzielę 15 marca, o godzinie 11tej – będziemy w parku Tysiąclecia, aby wydać medale i koszulki wszystkim którzy je w pakietach wykupili. Tych, którzy nie będą w niedzielę – proszę o maila na [email protected] z adresem pocztowym – wyślemy pocztą.

Liczymy na Państwa zrozumienie wobec zaistniałej sytuacji i mamy nadzieję, że zobaczymy się na kolejnych zawodach.

Ze sportowym pozdrowieniem, choć dosyć mało entuzjastycznym, aczkolwiek nadal optymistycznym
Organizatorzy